Zen

Wat is Zen? Zoveel lagen, zoveel vormen. Aandacht? Leegte? Volheid? Beweging? Stil zitten? Zoveel uitleg van meesters, oude en nieuwe, zoveel boeken, zoveel geschriften. Wat is ZEN? Laten we eerst maar eens beginnen met het zitten: Za- Zen.

Za-Zen is in stilte zitten, het leeg worden van het hoofd en hart door het vol maken en in beweging zetten van de buik met de adem. Om uiteindelijk aan te komen bij het midden, het middenrif.

Za-Zen is meditatie; door een bepaalde tijd stil te zitten in een vaste houding : op de grond,op een stoel, de benen gekruist, de rug recht, de ogen net niet dicht, de handen op elkaar gelegd. Je verwelkomt de adem als levens-kracht, als medicijn, als liefste en zachtste substantie die bestaat.Die adem laat je, al mediterend, door je lichaam stromen en al doende kom je terecht in een heus zelfonderzoek, omdat je steeds beter ontdekt waar blokkades zitten, vastgezette pijn en ander soort weerstanden. Is dit Zen?

Wanneer het zitten in Za-Zen je wat eigen is geworden werken we aan “Koan”. Dat zijn specifiek boeddhistisch gerelateerde vraagstukken gemaakt door de oude Zen-meesters waarop je je concentreert tijdens het zitten. Dit is om je geest een focus te geven. Het blijven verbinden met de adem is erg belangrijk. De wonderbaarlijke inzichten die kunnen verschijnen tijdens deze Koan studies is voor ieder mens verschillend. In ieder geval kunnen we inzicht verkrijgen in onze dagelijkse schijnbaar onoplosbare zaken. Ons leven is eigenlijk de belangrijkste “Koan”. In de Zen-Zang meditatie bijeenkomsten delen we onze ervaringen van de Koan studie. Zodoende leren we elkaar beter kennen en kunnen we kennis maken met de kracht van de Sangha. Samen het pad van zijn bewandelen. Is dit dan Zen?

Of Za-zen wel of niet een weg voor jou is,
kun je ontdekken ….door het te proberen….

 

IMG_0416

altaar in de Edammer-Zendo