Zang

We zijn geboren zangers. We kwamen zingend op de aarde, met een krachtige adem, die het gehele lichaam in beroering kon brengen en de stem naar buiten kon laten knallen. Lichte en heldere brabbel klankjes maakten we als baby’s, totaal genietend in ons zelf. De stem is de weerspiegeling van ons zijn.

Adem • Stem • Klank • Toon

P1020166

Door middel van de melodiestructuren uit de Indiase muziek, yogatechnieken, meditatie en concentratievormen uit de verschillende andere Oosterse disciplines, zoals Kendo en Tai-chi en Zen-Boeddhisme, is er een methode ontstaan om dit proces van de stem op gang te brengen.

Yoga heeft de laatste jaren een belangrijke plaats ingenomen. Het bewust maken van onze houding geeft  vele antwoorden op de vraag waarom we onze stem niet optimaal kunnen benutten. Er worden stemoefeningen gedaan tijdens de yogaposes, uitgaande van de Kashmir yoga. Een stijl om het lichaamsvoelen  en de adem te ontdekken.

_DSC0281-2 _DSC0285

Gebleken is dat zowel mensen die nog nooit echt gezongen hebben alsmede ervaren zangers of zangeressen dit een heerlijke manier vinden om bij de volledigheid van de stem te komen. Dat houdt tegelijkertijd in dat je vrij wordt in het uitdrukken van jezelf. De Mantra en Dharani uit het Japanse Zen-Boeddhisme wordt als materiaal gebruikt. De melodieën hebben hun oorsprong uit de Indiase klassieke muziek. De tampura, een snaar instrument, en het harmonium, schootorgel, zijn de instrumenten die gebruikt worden tijdens  de lessen.

Voor de getrainde zangers en zangeressen onder ons betekent dit een leren genieten van de muziek die je zingt, in de eerste plaats voor je zelf.

In Zen-Zang staat de zang niet alleen voor zingen maar ook voor communicatie. Zingen is spreken, spreken is zingen.We hebben de adem nodig om onze stem te activeren. We vergeten het met het spreken. Er is dus veel aandacht voor de integratie.

Schorheid, stotteren, hyperventilatie, zenuwen voor het houden van toespraken of het leiden van vergaderingen om maar een paar zaken te noemen, kunnen tot het verleden gaan behoren.

Privé-coaching behoort tot de mogelijkheid.