Zen-Zang seminar

Het is belangrijk om ieder jaar een gelegenheid aan te bieden om voor een paar dagen intensief met de meditatieve oefening bezig te kunnen zijn, de stilte te ervaren en mensen die met Zen en Zang bezig zijn bij elkaar te brengen. Dat is essentieel voor het verdiepen van de oefening.

We maken gebruik van het Centrum Heel en Al in Schoorl. Een mooie en stille plek in de duinen.

Het programma bestaat uit ademtraining, klankbewegingen vanuit boeddhistische mantra’s en sutra’s, lichte yoga om het lichaam te versoepelen, zitten in stilte (zazen) en Kinhin, stille wandeling in de omgeving. Koken doen we zelf.

In de zomer is er een week in Schotland voor de gevorderde Zen-Zanger.

Sinds een aantal jaren weten ook de mensen uit het midden Oosten( ik noem het Middle Earth) onze Zendo te vinden.
Heel inspirerend.Zo inspirerend dat ik met een paar leerlingen er naar toe ben afgereisd dit voorjaar 2019 om een intensive te geven.
Voor foto’s zie Hoofdstuk Reizen.

Jongeren intensive Schotland en Frankrijk

Geregeld wordt er een intensive voor jongeren georganiseerd die een programma volgen in Zen-Zang.   De onderwerpen yoga, zang en zen komen natuurlijk aan bod. Maar het samen koken, schoonmaken, in de tuin werken en wandelen heeft een geweldig effect op de oefening.

Een week van het Schotland verblijf is ook gereserveerd voor deze groep.De dramatische natuur van Schotland heeft een diepe invloed om een beetje minder in het ik en wat meer met elkaar te kunnen zijn. In stilte en in de uitwisseling. In Zen en in Zang.

Door de Corona crisis konden we toch een intensive door laten gaan. In Frankrijk. Schotland werd te ingewikkeld.         Het was een prachtige plek met een mooie stilte en we konden zwemmen in een heel koud riviertje bij het huis. Echt fijn dat we even zo met elkaar konden zijn.

En ja ook het jaar 2021 was niet bestemd voor Schotland. Weer konden we naar Frankrijk afreizen. Dit keer wat dichterbij de kust. Zodoende konden we genieten van de mooie krijtrotsen en de heerlijke zee. Het was een inspirerend verblijf en we konden de corona stress even helemaal achter ons laten.